hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een gezonde karaktereigenschap, die zich kenmerkt door een grote gevoeligheid voor stimuli en het diepgaand verwerken daarvan. Simpel gezegd, er komen meer prikkels binnen en het kost meer tijd om deze te verwerken. Dat betekent dat hoogsensitieve personen (ook wel HSP genoemd) vaak meer tijd nodig hebben om te reageren op een situatie. Circa 15-20% van de bevolking is hoogsensitief.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, vraagt niet om een diagnose of behandeling en heeft niets te maken met introversie, autisme of sensorische verwerkingsstoornis. Hoogsensitief ben je. Het is een deel van wie jij bent en je kan niet ophouden met sensitief te zijn. En dat moet je ook helemaal niet willen, want er zitten ook heel veel positieve kanten aan deze prachtige eigenschap.

Uitleg

In onderstaande video legt prof. Judith Homberg van Radboud UMC uit wat hoogsensitiviteit is, wat de kenmerken zijn en hoe het in de hersenen werkt:

Tessa Pierik van Punch Support

Als HSP hulp gaan zoeken, komt dit in eerste instantie vaak doordat ze hinder ondervinden van hun hoogsensitiviteit. Veelvoorkomende klachten zijn moeheid, prikkelbaarheid, snel emotioneel zijn, zich anders voelen, veel stress ervaren, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar daar waar mensen leren met hun hoogsensitiviteit om te gaan door deze eigenschap te herkennen en erkennen, kunnen mensen de kracht van hun hoogsensitiviteit gaan ervaren.

Hoe? Door jouw eigen sensitieve kant beter te leren begrijpen en je leven meer in eigen hand te nemen. Vanuit zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Bij dit proces help ik je graag.